Møbelsnekker Thomas Saastad - En viktig bidragsyter til videreføringen av tradisjoner og godt håndverk

Jobbe i Nittedal
Publisert på
nettsiden__Forsidebilder (6).png
Tekst: Julie Marie Jappee
Foto: Lin Kværnhaug (Studio LK)
  • Del:

ktig bidragsyter til videreføringen av tradisjoner og godt håndverk

På vei til møbelsnekker Thomas Saastad på Rauerskauveien blir vi nødt til å stoppe og se oss om. Ikke fordi vi ikke finner veien, men fordi omgivelsene er så fine! Omgitt av dyr, jorder og skog jobber Thomas Saastad med å lage og reparere møbler. Og med å sørge for at gamle håndverkstradisjoner verken blir gjemt eller glemt.


Det mangler ikke på steder å sette seg når vi kommer inn på verkstedet til Thomas Saastad. Her står det både en korona-krakk, en børskrakk og flere andre krakker i forskjellige størrelser og design. Likevel spør vi om vi kan sette oss, og Thomas understreker at “det er jo det de er laget for”.
I 6 år har Thomas jobbet som møbelsnekker, og kundene er i stadig større grad folk fra Nittedal. Det gleder oss å høre! Etter hvert som vi snakker med Thomas blir det stadig tydeligere hvorfor man trenger mennesker og bedrifter som brenner for faget sitt. Fagpersoner har mye kunnskap og verdi som kommer mange til gode.


Thomas er opprinnelig er fra Maridalen, men har likevel full kontroll på både steder og personer i Nittedal man kan oppsøke om man interesserer seg for håndverk og tradisjoner. Han er god til å fremsnakke, og vi får med oss mange gode tips før vi drar fra Rauerskauveien. Vi skjønner også at dette er noe Thomas syns er viktig. At man tar hensyn til og ser verdien i materialene og teknikkene som er brukt.


Det er tydelig at Thomas har stor respekt og interesse for både materialer og tradisjon, og han har mange eksempler på hvordan tradisjonelle teknikker kan kombineres med moderne design. For selv om Thomas er opptatt av at gamle møbler har en stor verdi, er det likevel ikke sånn at han kun er opptatt av det gamle og verneverdige. Ved siden av oss i snekkerverkstedet står det blant annet en lydvegg Thomas har laget på bestilling, og det er ingen tvil om at han liker prosjekter der han får brukt kunnskapen sin. “Jeg laget nettopp en barnesikring til en utetrapp til en kunde i Kruttverket, og det var veldig gøy”.

MØBELSNEKKER THOMAS SAASTAD

Etablert: 2014
Antall ansatte: 1
Holder til: Rauerskauveien 36, 1480 Slattum
Driver  med: Møbelsnekker som både tar i mot bestilling på nye møbler og reparerer gamle
Nettside: https://thomassaastad.com

Du finner Thomas Saastad på Facebook 

 

Det er med andre ord nesten bare fantasien som setter grenser for hva han kan få til - og kapasitet så klart. Thomas driver nemlig møbelverkstedet alene, og sier selv at han heller tar flere små enn én veldig stor bestilling. Noen møbler har han også allerede klare, som for eksempel flere stoler vi gjerne skulle hatt hjemme. Thomas forteller oss om alt man må tenke på når man lager en god stol, for selv om designet er enkelt er det mye å ta hensyn til.Det er fint å snakke med Thomas for han har så mye interessant å fortelle og lære bort. Blant annet viser han oss ulike måter å få frem variasjoner i treverk på, og om hva vi kan tjene på å legge mer til rette for yrkesfag. “For bøkkere er det faktisk bare én lærlingplass i Norge, og den er nede på Arcus”. Ordet bøkker var nytt for oss, og Thomas forteller at en bøkker blant annet lager og reparerer tønner til vin.


Vi drar fra Rauerskauveien med et mål om å i fremtiden være mer bevisste på verdien i godt håndverk - både nytt og gammelt.


Lokale tips fra Thomas

  • Romeriksåsen. Her er det mange fine vann, trollskog og til og med en nasjonalpark

  • Markerud gård

  • Kulturverket Flammen og biblioteket. Her kan man blant annet finne interessante bøker om Nittedal

  • Gnisten. Bruktbutikk med mye fint!
Andre anbefalte artikler

Alpha Elektro – Lokalt fokus i 20 år

Jobbe i Nittedal

Scala Interiør - Den lille, koselige butikken med personlig service

Jobbe i Nittedal

Sparebank1 Nittedal - Lokalt kontor med nasjonal kompetanse

Jobbe i Nittedal