Nittedal Sjokoladefabrikk

Jobbe i Nittedal
Publisert på
nettsiden__Forsidebilder (19).png
Tekst: Julie Marie Jappee
Foto: Lin Kværnhaug (Studio LK)
  • Del:

En herlig blanding av kvalitet, gode smaker og skikkelig hyggelige folk!

En sjokoladefabrikk i Nittedal? Ja du leste riktig. Nittedal Sjokoladefabrikk holder til i et lite kjellerlokale på Rotnes, hvor de produserer sjokolade og andre søtsaker. Menneskene bak sjokoladefabrikken, Barbara og Bjarne, er både engasjerte, kunnskapsrike og trivelige. I tillegg er de opptatt av å lage kvalitetsprodukter som ikke er produsert på bekostning av noens helse og/eller rettigheter. Ved å produsere såkalt “bean-to-bar”-sjokolade, som én av kun to i Norge, sørger Nittedal sjokoladefabrikk for selv å stå for alle stegene på veien. Fra de rå kakaobønnene til den ferdige sjokoladeplaten.

Om “Bean-to-bar”

Nittedal sjokoladefabrikk er én av to sjokoladeprodusenter i Norge som produserer det man kaller “bean-to-bar”-sjokolade. Dette innebærer at de selv gjennomfører hele prosessen  - fra den rå kakaobønnen til den ferdige sjokoladeplaten. Kakaobønnene kjøpes fra nøye utvalgte plantasjer hvor NIttedal sjokoladefabrikk har forsikret seg om at arbeiderne har gode arbeidsforhold. På fabrikken på Rotnes blir bønnene ristet og skallet fjernet. Uten skallet kalles bønnene kakaonibs. Disse blir kvernet sammen med sukker og kakaofett, før de tempereres og støpes til plater.

 

Barbara viser oss gladelig fabrikken i det vi ankommer, og gir en rask innføring i prosessen fra kakaobønne til ferdig sjokolade. Det kan kanskje virke relativt enkelt når man ser de ulike stegene, men det er ingen tvil om at dette krever både kunnskap og stort engasjement.


 

Det er tydelig at Nittedal sjokoladefabrikk er opptatt av alle leddene i produksjonen. Bjarne henviser til flere undersøkelser som viser at det er mange utfordringer knyttet til produksjonen av kakaobønner, og gir oss samtidig et innblikk i hvorfor det er viktig å støtte bedrifter som Nittedal sjokoladefabrikk. Ikke bare lager de utrolig god sjokolade, men de sørger også for at vi kan være trygge på at produktene vi kjøper har tatt hensyn til menneskene på veien. Fokuset på mennesker er ikke tilfeldig - Bjarne har nemlig lang erfaring fra bistandsarbeid og som lærer. Konditoren Barbara møtte han tilfeldig på Mo-senteret, og konfektene til Nittedal Sjokoladefabrikk er et tydelig eksempel på Barbaras evner og Bjarnes kunnskap.

NITTEDAL SJOKOLADEFABRIKK

Etablert: 2019
Antall ansatte: 2

Driver med: Produksjon av sjokolade, konfekt, petit fours, makroner, desserter og kaker.

Nettside: https://nittedalsjokoladefabrikk.no/

Du finner også Nittedal sjokoladefabrikk på facebook og Instagram.Å ha sjokoladefabrikken i nærheten av hjemmet er praktisk både for kunder og ansatte, og mens vi snakker med Bjarne kommer det barn forbi på jakt etter en sjokoladebit eller to. Det må jo være drømmen, tenker vi, og tar en ny bit av sjokoladen Bjarne og Barbara har satt frem. Bjarne gjør oss oppmerksomme på hvor stor variasjon det kan være i sjokolade kun basert på hvor bønnene kommer fra, og vi forstår enda mer av hvor mye jobb og interesse som må ligge bak hver enkelt sjokoladeplate.

Vår favoritt var sjokolade med smak av kaffe, og Bjarne forteller at kaffen de bruker er nøye utvalgt for å passe best mulig sammen med sjokoladen. Nok en gang produktkvalitet i fokus. Bjarne understreker at selv om utgangspunktet for produktene, kakaobønnene, ikke vokser i Nittedal, er de opptatt av å bruke så kortreiste tilleggsingredienser som mulig der det lar seg gjøre. “Vi håper blant annet på å finne en lokal produsent av tørrmelk fra geit”.

 

I dag kan man kjøpe produktene til Nittedal Sjokoladefabrikk på Nybrent på Rotnes, Brødbakerne på Gjelleråsen, La Luna Kaffebar i Lillestrøm, Stasjonen Kaffebar på Jessheim og i Nittedal sjokoladefabrikks egen nettbutikk. 

Så, hvor er Nittedal sjokoladefabrikk om 10 år?

 

“Drømmen på sikt er jo å kunne ha kurs hvor vi kan lære andre å lage sjokolade, og et sted der man kan tilby et større utvalg produkter basert på sjokoladen vi lager”, sier Bjarne.

Det vi har fått smake hittil har hvert fall overbevist oss om at produkter fra Nitedal sjokoladefabrikk er noe vi vil smake mer av!Andre anbefalte artikler

Alpha Elektro – Lokalt fokus i 20 år

Jobbe i Nittedal

Scala Interiør - Den lille, koselige butikken med personlig service

Jobbe i Nittedal

Sparebank1 Nittedal - Lokalt kontor med nasjonal kompetanse

Jobbe i Nittedal