Glittre gård - Det handler om folk og dyr

Leve i Nittedal
Publisert på
nettsiden__Forsidebilder (14).png
Tekst: Julie Marie Jappee
Foto: Lin Kværnhaug (Studio LK)
  • Del:

Det handler om folk og dyr

Nord i bygda, ved Hakadal kirke, ligger Glittre gård. Siden 2002 har den vært drevet av to engasjerte, blide og morsomme bønder; Tomas Arnheim og Kjell Myhrer. For Tomas og Kjell er det dyra og menneskene som er i fokus for gårdsdriften, og de er opptatt av å ta bevisste valg rundt alt fra dyrefôr og hvilke dyr de skal ha på gården, til hvor de handler bensin og hvilken håndverker de benytter. Alltid med et helhetlig og mest mulig lokalt fokus.

 

Vi hadde gleden av å besøke gården i strålende sol for å snakke med Tomas, og dro fra Glittre gård fulle av beundring og takknemlighet for at noen tar ansvar for at variasjon i både mat og natur opprettholdes.

 

Om du enda ikke har sett Glittre gård anbefaler vi at du tar deg en tur forbi langs Gamleveien, for bøndene er opptatt av å ta vare på omgivelsene rundt gården. Tomas selv sier det var flaks vi kom da plenene var klippet, men vi har en anelse om at gården stort sett alltid ser like velholdt ut. Låven, stabburet, jordene, dyra og frukttrærne - alt passer de på å ta vare på og stelle med så godt de kan.

 


Hva kan du handle hos Glittre gård?

Tar du turen forbi har du også mulighet til å kjøpe med deg lokale varer fra stabburet eller fra den lille gårdsbutikken ved innkjørselen. Både stabburet og den lille bua har selvbetjening, og det er stabburet som brukes mest. Varene de har tilgjengelig varierer ut i fra hva som er i sesong, og produseres i et begrenset antall. Tomas sier det kan være lurt å sjekke Facebook-siden til Glittre gård eller ringe dem hvis det er noe man lurer på eller vil holde av noe. Når det er varer i bua langs veien markeres den med et skilt, så hold utkikk neste gang du kjører forbi. Er du heldig kan du blant annet få kjøpt deres egenproduserte rabarbradrikk! Rabarbraen er plukket på gården og årets drikk har “røtter” fra forskjellige steder i nærområdet.

GLITTRE GÅRD 

Etablert: 2002

Antall ansatte: 2

Holder til: Glittre gård, Gamleveien 636, 1488 Hakadal

Driver med: Dyrehold, salg av gårdsvarer, tilrettelagte arbeids- og skoledager, arbeidstrening

Hjemmeside: https://glittre.no / nettutsalg: https://glittre.no/gardsutsalg/

Du finner også Glittre gård på Facebook  og Instagram 

 
Tomas har mye fint å si om menneskene i nærområdet, og sier at han og Kjell føler seg godt tatt vare på i bygda. I tillegg kan de stole på folk, noe som er viktig når man har et gårdsutsalg ved veien. Kundene er stort sett lokale, og det gleder både bøndene og oss. “Dersom man passerer gården jevnlig får man med seg mye av daglige driften og ser mye av hva vi gjør her”, sier Tomas. Han tror det er viktig at flere blir kjent med og får innsikt i jobben som ligger bak den maten som produseres i Norge. På den måten ser man helheten og ikke bare det endelige produktet i butikken.

 

Det er ikke alltid så lett å forstå hvor mye arbeid som ligger bak tomatene, eplene og kjøttet som finnes i butikken. Alt er jo så tilgjengelig. Etter et besøk på Glittre gård er det tydelig at flere hadde hatt nytte av å få et innblikk i hvor maten vår faktisk kommer fra, og hva som kreves. Tomas forteller oss at elevene på Li skole fra kommende skoleår skal ha to undervisningsdager i uken på gården, noe som kan gi verdifull kunnskap og erfaring. Glittre gård tilbyr også tilrettelagt arbeid for de som har behov for det. På gården kan man få arbeidstrening i nydelige omgivelser der fokuset ligger på følelsen av mestring og positive erfaringer.

 

Eplemost i Norgesklasse

“Visste dere at i 2016 var Norges beste eplemost laget i Nittedal?” (Red adm: Vi var nettopp i Hardanger og smakte eplemost, så om Glittre topper denne må den være utrolig god!) Tomas forteller oss at Kjell laget eplemost sammen med noen av de som hadde arbeidstrening på gården, og resultatet endte opp med å gå helt til topps i konkurransen. “Kjell er veldig nøye og opptatt av å gjøre ting ordentlig, så ingenting var overlatt til tilfeldighetene”, sier han. Alt fra gjødsel til epler var lokalt og nøye utvalgt. Igjen blir vi gjort oppmerksomme på hvor mange valg som ligger bak den maten vi spiser, og viktigheten av å ta bevisste valg knyttet til dette. Det synes å gjenspeiles i det meste av det som blir gjort på Glittre gård.


Det handler om mennesker og dyr

Tomas nevner både dyra og det å kunne bo og leve i naturskjønne omgivelser når han blir spurt om hva som er det beste med å være bonde.  “Også er jeg min egen sjef. Det har jo både fordeler og ulemper”, sier han med et smil. Dyrevelferd er veldig viktig for bøndene, og gjennom å drive på den måten de gjør kan de sørge for at dyrene lever gode liv. Ved å ta en titt på Facebook-siden til Glittre gård eller dra forbi gården ser man raskt at disse dyrene har det godt, og at bøndene er glade i dyrene sine. Tomas og Kjell slakter heller aldri mer enn det de har fått bestilling på for å unngå å slakte flere dyr enn det de vet skal bli mat.

 


Glittre gård samarbeider med andre lokale aktører

“På Mortens kro har de forresten en kjøkkensjef med interesse for lokalmat, så der har de hatt retter med kjekjøtt fra oss noen ganger”, sier Tomas. Lokale samarbeid er jo noe som gjør oss veldig glade, og en god måte for folk å bli kjent med lokale varer og bedrifter på. Kjekjøtt er ikke så vanlig på norske middagsbord, men om man ønsker å kjøpe og tilberede det selv kan man finne både bestillingsskjema, oppskrifter og informasjon på hjemmesiden til Glittre Gård. Her kan man også bestille andre typer kjøtt og gårdsprodukter de har tilgjengelig.

 

Oppfordrer til bevisste valg

Bøndene på Glittre er opptatt av å ta bevisste valg i hverdagen, og det slår oss at vi gjennom å velge norskprodusert mat i dag også sier at vi vil ha muligheten til å velge det i morgen. Selv ser Tomas alltid etter “Nyt Norge”-merket når han er på butikken, og nevner flere gode grunner til hvorfor det lønner seg. “Blant annet er norske krav til produksjon veldig høy”, sier Tomas. I tillegg er den kortreist og dermed mer miljøvennlig, noe bøndene på Glittre er opptatt av. Ved å dyrke og produsere i Norge, og velge disse varene når man handler, bidrar man også til å sikre lokale arbeidsplasser og matsikkerhet.


Andre anbefalte artikler

Romjulsaktiviteter

Leve i Nittedal

FraNittedal inviterer lokale bedrifter til å bli med i årets julekalender!

Leve i Nittedal

Høstaktiviteter

Leve i Nittedal